• Șos Vizirului, Km 10+500 DN21, Brăila
 • office@chimagri.ro

Noutăți

Repornirea în vegetație a culturilor semănate toamna

Lipsa de nutriție în primăvară duce cu siguranță la o pierdere semnificativă de producție în culturile de grâu, orz și rapiță. Prin urmare, la repornirea în vegetație trebuie să avem în vedere ca plantele să nu ajungă să sufere din cauza lipsei de azot.

Beneficiile obținute depind de momentul, tipul și doza îngrășământului administrat.

MOMENTUL

Chiar dacă momentul ideal pentru a fertiliza ar fi înainte de datele impuse prin lege în funcție de zonă (câmpie, deal, munte), va trebui totuși să respectăm legea. De reținut este faptul că nevoia plantelor de azot nu depinde de calendar, ci de faza de repornire în vegetație și de creșterea plantelor.

TIPUL ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI

Alegerea formei azotului depinde de mai mulți factori, cum ar fi: 

 • Forma azotului din îngrășământ dacă acesta este nitrat de amoniu (azotat de amoniu) sau amoniacal (uree);
 • Macro și microelementele necesare fiecărei culturi în parte;
 • Structura solului. 

DOZA 

O stabilim în funcție de fertilitatea solului determinată în urma cartării agrochimice.

Prima fertilizare cu azot la repornire în vegetație trebuie să asigure o cantitate minimă de 50-60 kg/ha s.a. la culturile de grâu și orz, iar pentru cultura de rapiță cantitatea de azot trebuie să fie în prima fază de minim 70kg/ha s.a., ținând cont de nevoia mai mare de nutrienți pentru această cultură.

Importanța fertilizării în primăvară la grâu

Primăvara, plantele de grâu încep să își formeze spicul și să acumuleze substanțe nutritive pentru formarea boabelor. De aceea, fertilizarea în această perioadă este foarte importantă pentru a obține o recoltă bogată și de calitate.

În primăvară, plantele de grâu au nevoie în principal de azot, dar și de alte elemente nutritive precum fosfor, potasiu, magneziu și sulf.

 • Azotul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea plantei, influențează producția de proteine și are un efect direct asupra randamentului și calității boabelor.
 • Fosforul și potasiul sunt importante pentru creșterea rădăcinilor și pentru formarea și dezvoltarea boabelor.
 • Magneziul este necesar pentru sinteza clorofilei, iar sulfații sunt importanți pentru formarea proteinelor și pentru a asigura indici cât mai buni din punct de vedere calitativ.

Fertilizarea grâului în primăvară se face în funcție de necesitățile fiecărei parcele în parte, de analizele solului și ale frunzelor și ținând cont de stadiul de dezvoltare a plantelor.

De evitat:

 • Supra-fertilizarea: poate duce la o acumulare de substanțe nutritive în sol și la poluarea mediului.
 • Sub-fertilizarea: poate afecta productivitatea și calitatea recoltei.

Importanța fertilizării în primăvară la rapiță

Fertilizarea rapiței în primăvară este crucială pentru a asigura o dezvoltare optimă a plantei și o producție ridicată de semințe. Rapița are nevoie de o cantitate mare de nutrienți, în special azot, fosfor și potasiu.

 • Azotul este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru rapiță, deoarece influențează randamentul și calitatea seminț
 • Fosforul este important pentru creșterea rădăcinilor și a tulpinilor, iar potasiul ajută la îmbunătățirea toleranței plantei la stresul abiotic, cum ar fi seceta sau temperaturile ridicate. Acești nutrienți sunt deja disponibili plantei de la fertilizarea de bază din toamnă.

De asemenea, rapița are nevoie și de alte elemente nutritive precum sulf, magneziu și bor.

 • Sulful este important pentru formarea proteinelor și a aminoacizilor, iar magneziul este esențial pentru sinteza clorofilei.
 • Borul are o influență importantă asupra randamentului și calității semințelor de rapiță. Deficiența de bor poate duce la probleme de fertilitate, inclusiv la avortul florilor și la formarea unor semințe deformate sau fără conținut de ulei. De asemenea, deficiența de bor poate afecta capacitatea plantei de a absorbi și utiliza alți nutrienți, cum ar fi azotul și potasiul.

Fertilizarea rapiței în primăvară trebuie să fie facută în funcție de nevoile specifice ale culturii și de analizele solului.

 • Este important să se aplice dozele corecte de fertilizanți, pentru a evita supra-fertilizarea sau sub-fertilizarea.
 • Este necesar să se țină cont de starea vremii și de condițiile de sol, precum și de stadiul de dezvoltare a plantelor.

Noutăți

Află cele mai noi știri

Chimagri, garantul recoltelor dumneavoastră!